srijeda, 20. travnja 2011.

Izložba Vladimira Provčija

U sklopu 7. Dana Ukrajina i Rusa u PGŽ, čast nam je ugostiti predsjednika Udruge "Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca PGŽ - Rušnjak", Vladimira Provčija.




Rođen je 15. lipnja 1946. u selu Mikluševci kod Vukovara. Rusin je u cijeloj lozi. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu na rusinskom jeziku, osmogodišnju školu u Rumi - Vojvodina. U Vukovaru pohađa gimnaziju, srednju medicinsku u Sr. Mitrovici, a Višu medicinsku školu u Beogradu gdje je diplomirao u siječnju 1969.
Umirovljen je 2008. godine.
Radio je uvijek u bolnicama: Sr. Mitrovica, Travnik i Rijeka (29 godina).
Oženjen je te otac dvoje djece i djed četvero unučadi.

Afinitete za likovni izričaj ima oduvijek, ali tek školovanjem u Rijeci kod likovne pedagoginje Dijane Lukić i u Opatiji kod akademskog slikara Josipa Deronje počinje intezivno stvarati.
Budući da je školovanjem savladao sve tehnike, koristio ih je intezivno u početnom razdoblju svog stvaralaštva, naročito akvarel. S vremenom se preorijentirao na akril i trenutno se samo njime bavi. Motivi su mu raznoliki ali ga najviše zaokupljaju pejzaži. Do sada je imao preko 25 samostalnih izložbi i veći broj skupnih. Vodi likovnu sekciju "Rušnjak" u okviru Udruge Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca "Rušnjak" Primorsko goranske županije u Rijeci, čiji je predsjednik i zastupnik. Organizira Likovne kolonije, a večinu ih i vodi. Organizator je likovnih izložbi u Rijeci za udrugu "Rušnjak, kao i izložbi u državi i izvan nje.

Izlagao je u Rijeci, Voloskom, Opatiji, Selcu, Zagrebu, Osijeku, Petrovcima (Vukovar), Mikluševcima (Vojvodina), Bratislavi, Humennom i Mezilaborcu (Slovačka).
Za rad na promociji ukrajinske i rusinske kulturne baštine u Republici Hrvatskoj i posebno Primorsko goranskoj županiji 17. 08. 2008. odlikovan je visokim državnim odlikovanjem predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka "Zasluge za narod III stupnja".
Član je likovnih udruga "Opatijska vila" i Grupa 69, Zagreb.

Izložbu postavljenu u prostoru caffe bar - a"Gradina" moći ćete pogledati svaki dan u periodu 20. travnja - 02. svibnja.

Otvorenje izložbe je 20. travnja 2011. u 19 sati.

Nema komentara:

Objavi komentar